Verbinden door los te laten

Herfstblad_Loslaten_website.jpgLoslaten, een moeilijk gegeven als je liever ergens aan wilt vasthouden. Wanneer ik ergens nauw bij betrokken ben, heb ik de neiging het dicht bij me te willen houden. Ik haal het onderste uit de kan om een rol te blijven spelen in het proces. Toch heb ik ervaren dat loslaten niet per definitie betekend dat je ergens minder om geeft. Het getuigd juist van betrokkenheid en de bereidheid het zijn weg te laten vinden. 


Als we iets negatiefs ervaren zijn we geneigd het weg te willen hebben. We gaan ermee vechten, duwen het weg of verstoppen het. In alle gevallen kan het niet weg gaan, omdat je ermee ‘bezig’ bent. Je kunt niet met iets vechten dat er niet is. Het moet er dus zijn om ermee te vechten. Alles waar je weerstand tegen biedt of waartegen je vecht blijft bestaan of wordt zelfs groter.

Alle goede intenties die je hebt om iets aan te willen gaan, je ervoor in te zetten kan dus averechts werken. Hoe dieper je blijft graven in de situatie, hoe dieper ook het gat waar je daarna in zult vallen. Want hoe graag je er ook invloed op wilt hebben, vroeg of laat verlies je de controle en zul je het moeten laten gaan.

Dat je aan iets vast wil houden zegt iets over jou. Je hebt de situatie (onbewust) aangetrokken om jouw leegtes , pijn, weerstand, aandachtspunten aan te raken en los te maken. De pijn die omhoog is gekomen door de situatie heeft altijd al in je gezeten en wordt naar boven gehaald. De weerstand die het oproept is datgene in jou waar jij nog geen of slecht contact mee hebt in jezelf. Daarin kun jij nog niet jezelf zijn. De reden dat je je dus ergens aan vast wil houden is dat je dat contact en die leegte met jezelf niet aan wil gaan. Je wil vasthouden aan de oude situatie om pijn te voorkomen. Want pijn kan het zeker doen om iets of iemand los te laten.

De ruimte die je creëert bij jezelf en anderen door bepaalde dingen los te laten, kan er juist voor zorgen dat je opnieuw de connectie aan kunt gaan met de persoon of situatie. Schenk dus liever ruimte dan een benauwende gedwongen houding. Hoe goed je bedoelingen ook zijn, zodra je ervan bewust bent dat je energie verloren zal gaan en je er een averechts resultaat mee bereikt zul je anders handelen.

Loslaten is je bewust worden van wat in jou ervoor gezorgd heeft dat je niet kon loslaten. Dat is het stuk waar je zelf aan kunt werken. Dit is verder niemand aan te rekenen, enkel jezelf. Wanneer je werkt aan je eigen leegtes, zul je merken dat loslaten je ten goede komt. Ga de verbinding aan met jezelf, anderen volgen dan vanzelf.

 

De Ontdekkingsplaats © Rupz | Inloggen beheerder